Νέα

Με το έγγραφο 5998/18-5-2012 του ΥΠΕΚΑ γίνεται «εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων του άρθρου 16 του ν. 1337/83 στα οποία έχουν κατασκευαστεί και νέες αυθαίρετες κατασκευές»,Σύμφωνα με το υπουργείο «η εφαρμογή της διαδικασίας εξαίρεσης από την κατεδάφιση σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1337/83 των αυθαιρέτων κτισμάτων της παρ. 1 του άρθρου 15 του ίδιου νόμου, αφορά το κτίσμα για το οποίο υπεβλήθη η σχετική δήλωση και μόνον, και όχι σε τυχόν νέες αυθαίρετες κατασκευές που έχουν ανεγερθεί μεταγενέστερα της υποβολής της δήλωσης. 

Η έκδοση απόφασης οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το  υποβληθέν με βάση τις διατάξεις του ν. 1337/83 κτίσμα, δεν εμποδίζει την υπαγωγή των νέων αυθαιρέτων που έχουν εκτελεστεί σε αυτό στις διατάξεις του ν. 4014/11. Ωστόσο, η έκδοση απόφασης του Γεν. Γραμματέα Αποκ. Διοίκησης απόρριψης του αιτήματος για οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, συνεπάγεται την συνολική υπαγωγή του αυθαιρέτου στις διατάξεις του ν. 4014/11 σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 2δ) του άρθρου 23 του ίδου νόμου».

Συνεπώς αναφέρεται ότι για τυχόν νέα αυθαίρετα κτίσματα τα οποία μετά την ένταξη στο σχέδιο πόλης δεν παραβιάζουν τις πολεοδομικές διατάξεις, εφαρμόζεται το άρθρο 22 παρ. 3 του ν. 1577/85 περί ΓΟΚ όπως ισχύει, με έκδοση οικοδομικής άδειας νομιμοποίησής τους από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης. Οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να υπαχθούν στην παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4014/11 για να τύχουν της εξαίρεσης καταβολής των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 1337/83.

Τέλος, το υπουργείο σημείωνει ότι λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προυποθέσεις του άρθρου 16 του ν. 1337/83 για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών μεταξύ των οποίων αναφέρεται ότι «δεν παραβλάπτουν υπέρμετρα την πόλη ή τον οικισμό… με σημαντική υπέρβαση του συντελεστή δόμησης και των ακάλυπτων χώρων ή με αύξηση του ύψους, δεν παραβλάπτουν το άμεσο ή πλατύτερο περιβάλλον γενικά, ή με την ειδική χρήση που έχουν «έχουμε την άποψη ότι στα αιτήματα οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών του ως άνω του αναφερόμενου νόμου θα πρέπει να αποτυπώνονται και οι τυχόν νέες αυθαίρετες κατασκευές, ώστε το αρμόδιο όργανο να μπορεί να προβεί στην επί του συνόλου αξιολόγηση του κτίσματος για τη γνωμοδότησή του.

Πηγή: buildnet.gr

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Νέα παράταση για τα αυθαίρετα έως 30-6-2012

Ως τις 30 Ιουνίου του 2012 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων (Ν. 4014.2011), σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έπειτα από αίτημα πολλών πολιτών.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις υποβαλλόμενες ως 31 Δεκεμβρίου 2011 αιτήσεις.

Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των ημιυπαιθρίων (Νόμος 3843/2010) έληξε στις 30/11/2011. Παρόλα αυτά, η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και όλων των χώρων που υπάγονταν σε αυτή τη ρύθμιση, μπορούν να τακτοποιηθούν και με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων (Νόμος 4014/2011).

 

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: