Διευκρινήσεις

Τι είναι αυθαίρετο;

Ως πολεοδομικώς «αυθαίρετη» θεωρείται κάθε κατασκευή ή χρήση γης, η οποία δεν εμφαίνεται επακριβώς σε εκδοθείσα οικοδομική άδεια του αρμόδιου πολεοδομικού γραφείου.

Τι ρυθμίζεται;

Ήδη από πέρυσι με το νόμο 3843/2010, ξεκίνησε η τακτοποίηση για 40 χρόνια πολεοδομικών παραβάσεων, οι οποίες όμως είχαν πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός του όγκου νόμιμου κτιρίου. Ο νέος νόμος 4014/2011 έρχεται να δώσει τη δυνατότητα τακτοποίησης για 30 χρόνια σε κάθε είδους υπέρβαση δόμησης χωρίς τις δεσμεύσεις του προηγούμενου. Συνήθεις περιπτώσεις που εμπίπτουν στο νέο νόμο είναι οι εξής:

 • Ανέγερση νέου ή επέκταση υφιστάμενου κτιρίου χωρίς οικοδομική άδεια.

 • Επαύξηση των διαστάσεων αδειοδοτημένου κτιρίου καταλαμβάνοντας μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτή που προβλέπεται βάσει της οικοδομικής άδειας. Η επαύξηση αυτή μπορεί να είναι είτε οριζόντια (πχ υπέρβαση κάλυψης), είτε καθ’ ύψος (πχ επιπλέον όροφος).

 • Αλλαγή χρήσης, εξωστών (μπαλκονιών), σε χώρους κατοικίας.

 • Πέργκολες, πρόχειρες κατασκευές σε δώματα ή ακάλυπτους, οι οποίες δεν εμφαίνονται στην οικοδομικής άδεια.

 • Νόμιμες πέργκολες σε δώματα – ταράτσες, οι οποίες όμως έχουν κλείσει περιμετρικά και χρησιμοποιούνται ως κατοικίες.

Οι αιτήσεις, μαζί με το παράβολο και το φύλλο υπολογισμού ειδικού προστίμου, υποβάλονται από 1 Οκτωβρίου ως 31 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, εντός τεσσάρων μηνών, υποβάλονται και οι τεχνικές μελέτες που απαιτούνται για την πληρότητα του φακέλου.
Αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που θα συμπληρώνουν το νόμο.

Γιατί να το ρυθμίσω;

Μάθε για ποιούς λόγους πρέπει να προβείς σε ρύθμιση για το αυθαίρετό σου!
Το γραφείο μας θα αναλάβει για εσάς όλη τη διαδικασία και θα γλύτωσετε τα πρόστιμα.

 • Βάσει του νέου νόμου «Από 1.1.2012 και εφεξής απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης».

 • Τακτοποίηση πολεοδομικών ατασθαλιών μπορεί να αυξήσει την εμπορική αξία ενός ακινήτου και να αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για μία αγορά.

 • Το κόστος τακτοποίησης αν και υψηλό, είναι κατά πολύ μικρότερο του ισχύοντος τέλους ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου.

 • Θα επιτρέπεται η σύνδεση των κτιρίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ) μετά την καταβολή τουλάχιστον της πρώτης δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου.

 • Απομάκρυνση μονίμου άγχους ελέγχου, καταγγελιών κλπ.

 • Συνέπειες από τη μη υπαγωγή στο νόμο (σύμφωνα με ΥΠΕΚΑ)
  Για όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στο νόμο, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τα αυθαίρετα (κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής και επαναφορά στην προβλεπόμενη χρήση), επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης σε ποσοστό 30% επί της αξίας τους και πρόστιμο διατήρησης σε ποσοστό 5% επί της αξίας τους και για κάθε έτος από την κατασκευή τους.
 • Συνολική χρονική διάρκεια της τακτοποίησης (σύμφωνα με ΥΠΕΚΑ)
  Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει  σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος. Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι Δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό. Όσα αυθαίρετα κτίσματα δεν υπαχθούν σε περιοχές που πολεοδομούνται, μετά τα 30 χρόνια θα μπορούν να διατηρηθούν εφόσον οι ιδιοκτήτες τους:

  • Αγοράσουν και δεσμεύσουν άλλο γήπεδο ή οικόπεδο (ή τμήμα γηπέδου ή οικοπέδου) άρτιο και οικοδομήσιμο στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου του ακινήτου ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα
  • ή καταβάλουν επιπλέον ειδικό πρόστιμο για τη γη που τους υπολείπεται για να συμπληρώσουν την αρτιότητα
  • ή αγοράσουν και δεσμεύσουν τμήμα μικρότερου γηπέδου ή οικοπέδου, το οποίο δεν καλύπτει την υπολειπόμενη αρτιότητα, και επίσης καταβάλουν και ειδικό πρόστιμο για την αρτιότητα που υπολείπεται.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: